Εκτύπωση

Η κανέλα στη διατροφή του διαβητικού

 

Το ενδιαφέρον για τη χρήση της κανέλας στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 έχει ξεκινήσει περίπου εδώ και 25 χρόνια με την ανακάλυψη των ιδιοτήτων της στην ευαισθησία της ινσουλίνης. Η πρώτη κλινική μελέτη για την αξιολόγηση της επίδρασης της κανέλας στο διαβήτη τύπου 2 έδειξε πως η κανέλα σε μορφή σκόνης (1-6 γρ./ημέρα) που δόθηκε για 40 ημέρες μείωσε τη γλυκόζη αίματος νηστείας κατά 18-29% αλλά επίσης βελτίωσε και το λιπιδικό προφίλ των ασθενών, μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Η θετική δράση της κανέλας πιθανώς οφείλεται στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Η ενεργός ουσία στην κανέλα αποδείχθηκε ότι ανήκει στις γνωστές μας πολυφαινόλες, η οποία μιμείται την ινσουλίνη, ενεργοποιεί το μηχανισμό δράσης της στα κύτταρα, ενώ είναι πλούσια και σε χρώμιο, ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία της ορμόνης.

Η προτεινόμενη δοσολογία της κανέλας σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 είναι 1-6 γρ. (1 κ. γλυκού = 4,25 γρ.) και δε θα πρέπει να υπερβαίνεται. Στην καθημερινή διατροφή μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα σε επιδόρπια (π.χ. γιαούρτι, παγωτό, ρυζόγαλο), φρούτα, δημητριακά, χυμούς καθώς και σε κάποια φαγητά.

Είναι απολύτως αναγκαίο να επισημανθεί ότι η κανέλα δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει θεραπεία κατά του διαβήτη τύπου 2. Η δράση της είναι κυρίως προληπτική σε προδιαβητικούς ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν διατραχή στη γλυκόζη νηστείας (αυξημένο πρωινό σάκχαρο) ή μεταγευματική υπεργλυκαιμία, σε ασθενείς που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη και ενισχυτική σε διαβητικούς τύπου 2.