SGLT2 αναστολείς
Οι αναστολείς συνμεταφορέα νατρίου-γλυκόζης 2 (SGLT2 αναστολείς) αποτελούν μια νέα κατηγορία αντιδιαβητικών φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Έχουν μελετηθεί ως μονοθεραπεία, αλλά και σε διάφορους φαρμακευτικούς συνδυασμούς με μετφορμίνη, σουλφονυλουρίες, πιογλιταζόνη, αναστολείς DPP4 και ινσουλίνη.
Η SGLT2 είναι μια πρωτεΐνη στον ανθρώπινο οργανισμό που ευθύνεται για το 90% της επαναρρόφησης γλυκόζης από το νεφρό. Οι αναστολείς SGLT2 μπλοκάρουν την επαναρρόφηση της γλυκόζης στο νεφρό, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τη γλυκοζουρία, επιτυγχάνοντας χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι dapagliflozin, empagliflozin, canagliflozin και ipragliflozin. Τα δυο πρώτα κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα με τις εμπορικές ονομασίες Forxiga και Jardiance αντίστοιχα.
Σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της φαρμακευτικής κατηγορίας είναι η γλυκαιμική ρύθμιση του ασθενή, χωρίς καμία επίδραση του φαρμάκου στο πάγκρεας. Είναι δυνατό να μειωθεί η τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης έως και 1,8% με τη χορήγηση στον ασθενή αναστολέα SGLT2. Παράλληλα, οι αναστολείς SGLT2 οδηγούν σε απώλεια βάρους του ασθενή που κυμαίνεται από 2% έως 5% και έχει αποδειχθεί οτι ο ασθενής χάνει σπλαχνικό λίπος. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη και επιπλέον μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά συμβάματα (π.χ. έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο). Επιπλέον, τα φάρμακα αυτά αυξάνουν την HDL, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ του ασθενή. Τέλος, μειώνουν λίγο την αρτηριακή πίεση.
Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της κατηγορίας των SGLT2 αναστολέων είναι οι λοιμώξεις και μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων καθώς και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι λοιμώξεις αυτές υποχωρούν με κατάλληλη αγωγή και δεν επανεμφανίζονται.
Πρόκειται, λοιπόν, για μια πολλά υποσχόμενη νέα αγωγή που οι μελέτες θα δείξουν αν θα επεκταθεί και στα άτομα με διαβήτη τύπου 1.
Σελίδα 1 από 4