H Ευανθία Παπαγεωργίου μιλάει στο

 

Ήρθε στην Ελλάδα το χάπι που κόβει την όρεξη

Στη μάχη κατά της παχυσαρκίας ρίχνονται τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες με τα αποτελέσματα να είναι άκρως ελπιδοφόρα.

Όπως τόνισε στον Αθήνα 9.84 και την εκπομπή BreakFast, με τους Γιάννη Λαυράνο και Έλενα Μπρέγιαννη, η γενική ιατρός με ειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη, Ευανθία Παπαγεωργίου,«ζούμε σε ένα πλανήτη όπου οι παχύσαρκοι είναι πλέον περισσότεροι από τους πολύ αδύνατους».

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, και το 2025, πάνω από το ένα πέμπτο των ανδρών και των γυναικών παγκοσμίως θα είναι παχύσαρκοι ή σοβαρά παχύσαρκοι.

Κυβερνήσεις, αρμόδιοι φορείς, ο ιατρικός και φαρμακευτικός κόσμος οφείλουν να αναλάβουν δραστικές πρωτοβουλίες, τόσο στο πεδίο της διατροφής, της άσκησης, δηλαδή της πρόληψης, όσο και της θεραπείας, προκειμένου να ανακοπεί η επιδημία της παχυσαρκίας».

Σύμφωνα μάλιστα με τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες, για τη διαχείριση της παχυσαρκίας σε ενήλικες ασθενείς  η φαρμακευτική θεραπεία τονίζει η κα Παπαγεωργίου, πρέπει να θεωρείται μέρος της συνολικής θεραπευτικής προσέγγισης των παχύσαρκων ασθενών.

Σύμφωνα με την κα Παπαγεωργίου, ένα νέο, καινοτόμο φάρμακο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, είναι πλέον διαθέσιμο και στην Ελλάδα. Πρόκειται για το συνδυασμό υδροχλωρικής ναλτρεξόνης/υδροχλωρικής βουπροπιόνης, ο οποίος χορηγείται ως συμπλήρωμα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων και φυσικής άσκησης.

Το νέο φάρμακο διατίθεται υπό μορφή δισκίων παρατεταμένης αποδέσμευσης (κάθε δισκίο περιέχει 8 mg υδροχλωρικής ναλτρεξόνης, ισοδύναμα με 7,2 mg ναλτρεξόνης, και 90 mg υδροχλωρικής βουπροπιόνης, ισοδύναμα με 78 mg βουπροπιόνης).

Χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το μηνιαίο κόστος της θεραπείας ανέρχεται στα 125 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, το νέο φάρμακο είναι εγκεκριμένο στην Αμερική και την Ευρώπη για χρήση σε ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω, με αρχικό δείκτη μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο.

Μπορεί επίσης, να χορηγηθεί σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 27 και 30, εάν έχουν πρόσθετες σχετιζόμενες με το βάρος παθήσεις, όπως ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), διαβήτη τύπου 2 ή υψηλά επίπεδα λιπιδίων (λίπους) στο αίμα.

Newsroom Αθήνα 9.84